Home »

8 mai - Ziua mondială de luptă împotriva cancerului ovarian

8 mai - Ziua mondială de luptă împotriva cancerului ovarian

8 mai - Ziua mondială de luptă împotriva cancerului ovarian
 

La 8 mai este marcată, anual, Ziua mondială de luptă împotriva cancerului ovarian, cu scopul de a lansa, la nivel mondial, un îndemn de solidaritate pentru a preveni şi a învinge această maladie - care uneori poate ucide, dar şi de a intensifica informarea populaţiei, în special a femeilor, cu privire la această boală, prin diverse evenimente organizate.

Conform statisticilor, rata de supravieţuire în cazul îmbolnăvirii de cancer ovarian este cea mai scăzută dintre toate cancerele ginecologice. În întreaga lume, din cauza lipsei de informare şi de conştientizare a simptomelor, a absenţei unui test de depistare precoce şi a unui diagnostic tardiv, gradul de supravieţuire a femeilor bolnave este foarte redus, notează site-ul https://worldovariancancercoalition.org/.

Coaliţia Mondială pentru Cancerul Ovarian (World Ovarian Cancer Coalition), al cărei scop este "O lume în care fiecare femeie cu cancer ovarian are cele mai bune şanse de supravieţuire şi cea mai bună calitate a vieţii - oriunde ar locui", menţionează că Ziua mondială de luptă împotriva cancerului ovarian este "iniţiativa emblematică de sensibilizare", sprijinită de peste 170 de organizaţii din întreaga lume - precum grupurile de susţinere a pacienţilor din comunităţile rurale, asociaţiile naţionale de asistenţă medicală din principalele zone metropolitane - care îşi unesc forţele în această zi, pentru a creşte gradul de conştientizare a bolii, scrie site-ul https://worldovariancancercoalition.org/.

Totodată, Coaliţia are drept misiune acordarea de putere - prin cunoaştere, colaborare şi acţiune - întregii comunităţi mondiale pentru a lupta împotriva cancerului ovarian. Astfel, prin acţiunile organizate cu prilejul acestei zile, se urmăreşte o informare şi o educare a populaţiei cu privire la boală, mai ales asupra simptomelor care sunt generate şi de alte boli mai puţin grave, în special boli cronice gastrointestinale. Conştientizarea simptomelor cancerului ovarian poate permite femeilor să primească un diagnostic timpuriu, în stadiul când boala este mult mai uşor de tratat. Diagnosticul pus într-un stadiu incipient creşte mult şansa de supravieţuire a unei femei.

Prevenţia este foarte importantă în această boală. Anual, cancerul ovarian este diagnosticat, la nivel global, la aproximativ un sfert de milion de femei. Toate femeile prezintă risc pentru a dezvolta cancerul ovarian. Statisticile arată că doar 45% dintre femeile cu cancer ovarian sunt susceptibile de a supravieţui timp de cinci ani, comparativ cu până la 89% din femeile cu cancer de sân, potrivit site-ului https://worldovariancancercoalition.org/. La nivel mondial, cancerul ovarian este cel de-al şaptelea cel mai frecvent cancer la femei.

Între factorii de risc pentru a dezvolta o formă de cancer ovarian se numără istoricul familiei (antecedente de cancer ovarian, mamar, endometrial sau colorectal), istoricul naşterilor, substituţiile hormonale/ Riscul de a dezvolta un astfel de cancer este mai redus pentru femeile care au născut şi alăptat, care au fost supuse unei intervenţii chirurgicale de extirpare a ovarelor şi trompelor uterine, care au luat timp de cel puţin cinci ani pilule contraceptive. Totodată, menţinerea unei greutăţi corporale normale poate reduce riscul de a face această boală.

Coaliţia Mondială pentru Cancerul Ovarian este susţinută de aproape 200 de organizaţii din întreaga lume, iar impactul său prin reţelele de socializare a ajuns, în 2021, la peste 18 milioane de persoane şi organizaţii, faţă de trei milioane în anul precedent - o creştere de aproape 500%, precizează site-ul https://worldovariancancercoalition.org/.

"Organizaţiile noastre partenere, de la cele mici - precum grupurile de susţinere a pacienţilor bazate pe discuţii din comunităţile rurale, până la asociaţiile naţionale de asistenţă medicală cu sediul în marile zone metropolitane, toate se reunesc pentru a creşte gradul de conştientizare cu privire la boală", precizează site-ul amintit.

AGERPRES/(Documentare - Marina Bădulescu, editor: Cristian Anghelache, editor online: Andreea Preda)

 

Sursa foto: dreamstime.com

2022-05-08 08:45:00
AGERPRES

Comentarii

Comenteaza la aceasta stire!