Home »

PĂRINŢI ŞI COPII TALENTAŢI: Rodica Mureşan, Sorin Postelnicu şi Cesonia Postelnicu

PĂRINŢI ŞI COPII TALENTAŢI: Rodica Mureşan, Sorin Postelnicu şi Cesonia Postelnicu

PĂRINŢI ŞI COPII TALENTAŢI: Rodica Mureşan, Sorin Postelnicu şi Cesonia Postelnicu
 

Cesonia Postelnicu, fiica actorilor Rodica Mureşan şi Sorin Postelnicu, a devenit cunoscută în anii '80-'90, cu rolul Geta din seria filmelor ''Liceenii''. Talentată şi cu un zâmbet molipsitor, ea a devenit foarte îndrăgită, mai ales de publicul tânăr. A jucat alături de mama sa, Rodica Mureşan, în filmul ''Liceenii Rock'n'Roll'', dar şi în câteva piese pe scena Naţionalului bucureştean.

***

Actriţa Cesonia Postelnicu s-a născut la 10 martie 1968, la Bacău. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică, promoţia 1987, la clasa profesorului Dem Rădulescu.

În 1994 a obţinut Premiul UNITER "Marioara Voiculescu" pentru "cea mai bună actriţă de comedie" în rolul Nataşa din "Trei surori", regia Dem Rădulescu şi pentru music hall-ul "Cabaret", regia Sorina Creangă, coregrafia Felicia Dalu, conform site-ului tnb.ro.
 

Foto: (c) tnb.ro


Dintre piesele în care a jucat pe scena Naţionalului Bucureştean amintim: "Cinci femei de tranziţie", "Purificare", "Idolul şi Ion Anapoda", "Egoistul", "Aşteptând la Arlechin", "Ţăranul Baron", "Femeile savante", "Călătorii cu mătuşa mea", "Satana cel Bun şi Drept", "Bacantele", "Anton Pann", "Bădăranii","Costume", "Ondine".

În 1986, când încă era studentă, a jucat în seria "Liceenii" - "Liceenii", regia Nicolae Corjos (1986), "Liceenii Rock'n'Roll", regia Nicolae Corjos (1990), "Liceenii în alertă", regia Mircea Plângău (1993). A mai jucat în filmele "O zi prin Bucureşti", regia Ion Popescu-Gopo (1986), "Semne pe nisip", regia Nicolas Mason (1994), "Azucena", regia Mircea Mureşan (2005).

A apărut în adaptări pentru televiziune ale pieselor de teatru "Titanic Vals" de Tudor Muşatescu, regia Dinu Cernescu (1992) şi "Aştept provincia" de Domniţa Munteanu (1993). De asemenea, a fost moderator al emisiunii tv "Curier de ambe sexe" (1999).

***

Actorul Sorin Postelnicu s-a născut la 10 mai 1945, în Braşov. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografie din Bucureşti în 1967. Încă din ultimii ani de facultate a jucat pe scena Studioului Cassandra în spectacole ca "Straniu Interludiu" de Eugene O'Neill, "Romulus cel Mare" de Durrenmatt, "Caligula" de Camus. A fost repartizat la Teatrul din Bacău, unde a jucat în "Vicleniile lui Scapin" de Moliere, "Câinele grădinarului" de Lope de Vega, "Pogoară iarna" de Maxwell Anderson, "Pâine amară" de Claude Spaack.

În 1972 s-a transferat la Teatrul de Stat din Arad unde a jucat în: "O noapte furtunoasă" de I.L. Caragiale, "Antigona" de Sofocle, "Intrigă şi iubire" de Schiller, "Cine ucide dragostea?" de Petru Vintilă, "Baronul" de Constantin Paraschivescu. Trei ani mai târziu a ajuns la Teatrul "Ion Vasilescu" din Capitală, unde a jucat în "Un tânăr mult prea furios" de Virgil Stoenescu, "Grăbeşte-te încet" de Angela Bocancea, "Nevestele vesele din Winsor" de W. Shakespeare, "Fortul" de Leonida Teodorescu, "Răscoala" după Liviu Rebreanu, "Cronica personală a lui Laonic" de Paul Cornel Chitic, apoi a jucat la Teatrul Giuleşti, precizează site-ul cinemagia.ro.

A debutat în cinematografie în anul 1964, cu filmul "Cartierul veseliei". A jucat şi în "Zodia Fecioarei" (1966), "Profetul, aurul şi ardelenii" (1978), "Stop cadru la masă" (1980), "Există joi?" (1988). A emigrat în Germania în 1990.

***

Actriţa Rodica Mureşan s-a născut la 4 iunie 1947, la Ploieşti. A studiat coregrafia în perioada liceului, apoi a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L.Caragiale" (promoţia 1978). A fost repartizată la Teatrul Dramatic din Constanţa, unde a jucat în piesele "Capcana de nichel" de Eugen Lumezianu şi "Cel care primeşte palme" de Leonid Andreeviar. Din 1980 este actriţă la Teatrul Naţional Bucureşti.
 

Foto: (c) tnb.ro


Dintre piesele în care a jucat pe scena TNB amintim: "Sâmbătă, duminică, luni" de Eduardo de Filippo, "Aşteptând la Arlechin" de Noel Coward, "Omul din La Mancha" după Miguel Cervantes, "Bacantele" după Euripide, "Generaţia de sacrificiu" de I. Valjean, "Livada de vişini" de A.P. Cehov, "Ondine" de Jean Giraudoux, "O trilogie antică - Troienele" după Euripide şi Seneca, "Profesionistul" de Duşan Kovacevic, "Vassa Jeleznova" de Maxim Gorki, "Faleza" de Julius Edlis, "A douăsprezecea noapte" de William Shakespeare, "Titanic Vals" de Tudor Muşatescu, "Farul şi Domnul Valentino" de Borislav Pekic, "Ploşniţa" de Vladimir Maiakovski, "Despot Vodă" de Vasile Alecsandri, "Jocul ielelor" de Camil Petrescu, "Filumena Marturano" de Eduardo de Filippo, "Coana Chiriţa" de Tudor Muşatescu după Vasile Alecsandri, "Tinereţea lui Moromete", adaptare după Marin Preda, "Gimnastică sentimentală" de Vasile Voiculescu, "Cavoul de familie" de Pierre Chesnot, precizează site-ul tnb.ro.

A fost distribuită în numeroase filme - "Sexy Harem Ada Kaleh" (2001), "A doua cădere a Constantinopolului" (1994), "Miss Litoral" (1991), "Liceenii Rock'n'Roll" (1990), "Luminile din larg" (1986), "Vară sentimentală" (1986), "Racolarea" (1985), "Promisiuni" (1985), "O lumină la etajul zece" (1984), "Sosesc păsările călătoare" (1984), "Secretul lui Bachus" (1983), "O lebădă iarna" (1983), "Întoarcere la dragostea dintâi" (1981), "Lumini şi umbre" (serial tv, 1979), "Războiul de independenţă" (serial tv, 1977).

AGERPRES/(Documentare - Marina Bădulescu, editor: Cerasela Bădiţă, editor online: Gabriela Badea) 

 

*** Sursa fotografiei din deschidere: tnb.ro 

2019-05-05 09:30:00
AGERPRES

Comentarii

Comenteaza la aceasta stire!