Home »

DNA: Nicio presiune publică venită de la politicieni nu îi va determina pe procurori să acţioneze altfel decât legal

DNA: Nicio presiune publică venită de la politicieni nu îi va determina pe procurori să acţioneze altfel decât legal

DNA: Nicio presiune publică venită de la politicieni nu îi va determina pe procurori să acţioneze altfel decât legal
 

Direcţia Naţională Anticorupţie precizează, joi, că niciun mijloc de "presiune publică" venită dinspre politicieni nu îi va determina pe procurori să acţioneze altfel decât legal.

Afirmaţiile vin ca reacţie la mai multe articole apărute în mass-media şi afirmaţii ale unor politicieni cu privire la acţiunea procurorilor în general şi a procurorilor DNA în particular în legătură cu anchetarea achiziţiilor de vaccinuri anti-COVID-19.

"Dezaprobăm încercările de atragere a instituţiei în jocurile politice. Niciun mijloc de presiune publică şi nici indicaţii venite dinspre clasa politică nu îi vor determina pe procurori să acţioneze altfel decât în cadrul strict reglementat de lege", subliniază DNA, într-un comunicat transmis AGERPRES.

DNA reaminteşte că activitatea de urmărire penală are ca scop aflarea adevărului şi tragerea la răspundere a celor vinovaţi şi nu se desfăşoară în funcţie de agenda politică a anumitor persoane ori de interese circumstanţiale, ci într-un cadru procesual penal riguros, stabilit prin norme şi legi, atât în ceea ce priveşte activităţile procedurale desfăşurate în cauză, cât şi din perspectiva comunicării publice.

În ceea ce priveşte caracterul urmăririi penale, DNA spune că procurorii sunt obligaţi să respecte prevederile art. 285 alin. 2 din Codul de procedură penală potrivit căruia "procedura din cursul urmăririi penale este nepublică", ale art. 62 alin. 3 din Legea nr. 304/2004 republicată, care prevede, printre altele, faptul că "în comunicarea publică, parchetele trebuie să respecte (...) caracterul nepublic al urmăririi penale (...)" şi art. 12 alin. 1 lit. e) şi f) din Legea 544/2001 privind liberul acces la informaţii de interes public care reglementează exceptarea de la comunicarea publică a datelor din dosare penale atunci când se periclitează ancheta etc.

Direcţia Naţională Anticorupţie arată că a deschis în septembrie 2021 şi în prezent desfăşoară o investigaţie penală, ca urmare a sesizării din oficiu, privind modalitatea de achiziţionare a dozelor de vaccinuri anti-COVID-19, de la declanşarea pandemiei până în prezent.

Raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, procurorii anticorupţie precizează că, atunci când împrejurările vor permite, vor fi în măsură să ofere detalii suplimentare cu respectarea normelor privind buna desfăşurare a anchetei penale.

AGERPRES/(AS - autor: Mihai Stoica, editor: Andreea Rotaru, editor online: Anda Badea)

2022-04-21 13:14:29
AGERPRES

Comentarii

Comenteaza la aceasta stire!